JESSIE KLEEMANN – Qivittoq

Kunstnermonografien, Jessie Kleemann – Qivittoq, er den første egentlige introduktion til kunstnerens arbejde med performance og særligt til hendes optagethed af fjeldgængeren, qivittoqen, som fænomen.

En qivittoq er en person som er blever ydmyget på en måde som er ubærlig (oftest pga. egne fejltrin), og som derfor forlader det etablerede samfund for at leve alene i ødemarken.

Jessie Kleemann er en anerkendt pioner på den grønlandske såvel som den internationale kunstscene. Hun er oprindeligt uddannet skuespiller, men begyndte allerede i sin tidlige ungdom at arbejde med video og performancekunst. Klædt i dekadente rober eller viklet ind i plastik med spæk på brystet har hun i en serie nærmest mytologiske performances underkastet den tilbagetrukne figur, qivittoqen, kunstneriske undersøgelser gennem mere end 3 årtier.

Teksterne i bogen er skrevet af et række kunstnere, som fortæller om deres personlige oplevelser af Kleemanns performances. Disse essays er illustreret af en række ikoniske fotografier, der i sig selv beretter om Kleemanns arbejde.

Iben Mondrup / 2012

Essays af:

Ivalo Frank, instruktør og filmkunstner
Mette Moestrup, digter
Niels Lyngsø, digter
Brian Catling, performancekunstner og billedkunstprofessor
Aasne Linnestå, forfatter og kritiker
Randi Broberg, filminstruktør og sanger

Fotografier af:

Allard Willemse
Iben Mondrup
Claus Kleemann

Hurricane Publishing
ISBN: 978-87-7669-050-2

Anmeldelse i Information

Billeder fra Qivittoq

 
http://www.ibenmondrup.dk/files/gimgs/th-26_omslag.jpg