VI ER BRØDRE er en roman om to vidt forskellige brødres opvækst i årtierne efter 2. verdenskrigs afslutning. Jens og Poul oplever det tidlige voksenliv i skyggen af de stadig aktive traumer, som krigen har påført drengenes familie. Faren har været leder af modstandsbevægelsen i Frederikshavn og har måttet foretage nogle valg, som forfølger ham, og som han ikke kan tale om. Hans tavshed bliver det tabu, som begge sønner danser omkring.

Poul har måttet tage hånd om sin mor, mens faren var væk, og føler stadig et stort ansvar for hende og sin forsigtige lillebror, Jens. Som 15-årig får han sin første hyre, og den 12-årige Jens er nu alene på hjemmefronten, da faren pludselig forsvinder og efterlader ham og moren husvilde og alene i et lånt sommerhus.

Jens og Poul forsøger på hver sin måde at komme overens med farens skygge. Den aggressive Poul går ind i arbejderbevægelsen, men retter snart blikket mod den større verdens konflikter. Også Jens kæmper med arven efter sin far, men mindre radikalt. Han søger det mere konforme og sikre og er ikke på samme måde draget af verdens brændpunkter. I løbet af det tidlige voksenliv vokser begge brødres trang til at lægge det gammelkendte bag sig for i stedet at drage ud og prøve sig selv af i regioner, hvor der er brug for dem.

VI ER BRØDRE er en familiefortælling om fædre og sønner, om det ambivalente forhold mellem den følsomme drømmer Jens og den vrede aktivist Poul, om deres splittelse og længsel efter at gøre en forskel i verden. Med romanen skriver Iben Mondrup sig ind på den dramatiske, nære fortid og fokuserer på de omstændigheder, der formede den store generation af efterkrigstidsbørn, de senere forandringslystne og ofte revolutionære 68’ere, som på et utal af måder, gode såvel som mindre gode, kom til at tegne det samfund og den nation, som vi kender i dag.

Romanen har rod i Iben Mondrups egen familiehistorie, idet hendes farfar var kriminalassistent ved Frederikshavns Politi og leder af modstandsbevægelsen sektion Vendsyssel. Efter sin død kom hans arkiv i familiens varetægt, en enestående kildesamling, som hun har kunnet bruge i sin research til romanen.

En smuk og ubarmhjertig familiekrønike
– Kristeligt Dagblad

Sprogligt og fortællemæssigt elegant som bare pokker
– Berlingske

Uhyre stofmættet med et væld af detaljer
– Politiken

Fornem romankunst
– Nordjyske

Et imponerende foreløbigt punktum i forfatterens ambitiøse familiehistorie
– Børsen

Som at blive svøbt i et lunt tæppe på en efterårsdag
– Dagbladenes Bureau

Sanselig og gribende prosa, der bliver siddende i kroppen
– Litteratursiden

Jeg var bjergtaget fra første sætning
– Litfix

Helt igennem en fornøjelse at læse
– Bogvægten

 
 
http://www.ibenmondrup.dk/files/gimgs/th-389_GYL_Mondrup_Vi-er-brodre_omslag_Uncoated_FINAL-2_v2.jpg